Dohodněte si ochutnávku vína

text

6 + 1 =

Petr Čambala

Jako malo(mikro)vinař dělám vína především pro radost a odpočinek. Vinařím na zděděném vinohradu od roku 2010 a snažím se každý rok přijít s něčím novým. K vytvoření vín tak používán široké spektrum technologií. Rád však nechávám vína zrát na jemných kalech (metoda sur-lie). Pěstované odrůdy: Tramín, Rulandské bílé, Veltlínské zelené, André a směska:-)

Sur lie je název prastaré metody pro zrání vína v přítomnosti kalů, které vznikají během kvašení. Její doslovný překlad z francouzštiny znamená “na kalu” a při výrobě vína se používá v přeneseném významu „na kvasnicích“. Metoda sur lie, jak ji známe dnes, má hlubokou tradici především v Burgundsku, kde se používá pro výrobu vynikajících bílých vín. Protože každé víno má jiný potenciál zrání na kvasnicích je i doba ležení různá a může se pohybovat od několika týdnů až po dobu 6–12 měsíců či déle.

Výhody sur lie:
– Zvýšená aromatická komplexita
– Hluboká chuť, aroma a dlouhá dochuť
– Zvýšené vnímání sladkosti
– Zvýšená stabilita barevnosti, je inhibována tvorba bílkovinného zákalu a vinného kamene
– Ochrana před oxidací
– Vylepšená výživa pro jablečno-mléčné bakterie
– Vylepšení jasu